Skip links

FAQ

Hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden van STUDEX partners. Aarzel niet om ons te contacteren indien u nog andere vragen heeft. Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden van consumenten.

Oorgaatjes prikken in de oorlel is met ons innovatieve instrument nauwelijks voelbaar. De meeste mensen voelen slechts een licht prikkend en warm gevoel. De oorlellen zijn goed doorbloed, waardoor het oorgaatje vrij snel geneest. Hierdoor kan je klant de prikoorbel al na 6 weken vervangen. Wanneer er STUDEX® Advanced gebruikt wordt, kan de prikoorbel al na 3 weken vervangen worden. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat een oorgaatje in de oorlel volledig genezen is.


Ook het bovenste platte kraakbeengebied (helix) is een populaire plaats om een oorbel te dragen. Kraakbeen is echter het enige lichaamsweefsel dat niet van bloed wordt voorzien. Hier kan het lichaam dus geen bloed gebruiken om stofwisselingsproducten te vervoeren en voedingsstoffen aan te voeren. In plaats daarvan moet het lichaam gebruik maken van diffusie. Dit is de reden waarom het genezingsproces van een oorgaatje in het kraakbeen aanzienlijk langer duurt. De prikoorbellen mogen pas na 12 weken worden vervangen. Wanneer STUDEX® Advanced gebruikt wordt, mag dit al na 8 weken. Het duurt ongeveer 12 maanden voordat een oorgaatje in het kraakbeen volledig genezen is.

Voor het prikken van de oorgaatjes, moet de klant het STUDEX toestemmingsformulier lezen en ondertekenen. De klant mag bijvoorbeeld niet lijden aan diabetes, epilepsie, hepatitis, HIV, hemofilie (stollingsstoornis), hartklachten of duizeligheid. Mensen die bloedverdunners innemen of onder invloed zijn van drugs of alcohol zijn ook uitgesloten.

Informeer uw klanten over de risico’s van oorgaatjes prikken tijdens de zwangerschap. Geef uw klanten de tijd om het toestemmingsformulier te lezen en te ondertekenen.

In de meeste landen is het prikken van oorgaatjes onderworpen aan bepaalde voorschriften, bijvoorbeeld om overdraagbare ziekten te voorkomen. De procedure van het oorgaatjes prikken en de eisen waaraan de faciliteiten en het materiaal moet voldoen, worden meestal in deze voorschriften omschreven.

Ook onderwerpen als desinfectie en reiniging komen aan bod. STUDEX kan u helpen bij het opstellen van regels voor uw winkel, zodat u er zeker van kunt zijn dat alle relevante voorschriften worden nageleefd.

In de meeste landen is er geen wettelijke minimumleeftijd voor het prikken van oorgaatjes. Minderjarigen (in België: >18 jaar, in Nederland: >16 jaar) moeten een toestemmingsformulier meebrengen dat door een ouder of voogd ondertekend is. Bij minderjarigen (<) 16 jaar moet een ouder of voogd ook aanwezig zijn tijdens het oorgaatjes prikken. Volwassenen (>18) moeten ook een toestemmingsformulier ondertekenen voordat zij een oorgaatje laten prikken.
Vanuit medisch oogpunt speelt leeftijd geen rol bij het prikken van oorgaatjes, zoals de Duitse vereniging van KNO-artsen (Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohren-Ärzte) stelt:
“Vanuit medisch oogpunt maakt het helemaal niet uit of het oor als kind of later wordt gepiercet”. Michael Deeg van de vereniging van KNO-artsen in Freiburg, Duitsland, verklaart: “De oorlel is op elke leeftijd even geschikt voor het prikken van een oorgaatje.” Volgens de deskundige was de pijnbeleving bij kinderen niet hoger dan bij volwassenen. Vaak zou de piercing zelf alleen als een klein kneepje worden ervaren.”
Bron: news.de/dpa, 16 okt. 2012

 

In het algemeen moet u ouders en (afhankelijk van hun leeftijd) kinderen uitgebreid informeren over de procedure, de mogelijke risico’s en het belang van een goede nazorg. Neem de tijd en vermijd beangstigende woorden als “pistool”.
Maak niet enkel de oorlellen van een kind proper, maar ook de handen, want kinderen raken het oor vaak instinctief aan.

Wees er tijdens het oorgaatjes prikken van bewust dat veel kinderen niet stil blijven zitten. Een knuffeldiertje kan hierbij wonderen verrichten. Veel winkels bieden ook de mogelijkheid om beide oorlellen gelijktijdig te laten prikken door twee medewerkers. Hoewel dit zeker niet noodzakelijk is wanneer u ons innovatieve STUDEX System75 gebruikt, kan het iets zijn wat u in bepaalde gevallen kunt overwegen.

Demonstreer daarna de juiste nazorg aan de ouders en kinderen en leg uit waarom dit zo enorm belangrijk is. Laat hen weten dat de oorbellen 6 weken (3 weken bij STUDEX® Advanced) onafgebroken in het oor moeten blijven. Toon de ouders de juiste positie van de sluiting en herinner hen er zeker aan dat ze dit niet strakker moeten aanduwen. Bij een te strakke oorbel kan er niet voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen het genezingsproces negatief beïnvloedt.

Na het prikken van de oorgaatjes informeert u de klant over de juiste nazorg en verkoopt u STUDEX® Advanced. Regelmatige verzorging van het oorgaatje (2 x per dag) is essentieel om de oren mooi en gezond te houden. Geef de klant onze gedetailleerde nazorginstructies mee naar huis. Door deze instructies zorgvuldig op te volgen, kunnen ontstekingen, infecties of andere complicaties gemakkelijk worden voorkomen.

Ja, natuurlijk. Af en toe horen we van klanten dat ze te horen kregen dat het geen goed idee was om in de winter oorgaatjes te laten prikken. We weten echter niet waar deze mythe vandaan komt. Het is namelijk helemaal niet correct. In feite kunnen er het hele jaar door oorgaatjes worden geprikt. De koude kan zelfs aangenaam zijn als er pas oorgaatjes geprikt zijn.
Natuurlijk is het een goed idee om een beetje voorzichtig te zijn met het dragen van hoeden, sjaals, of truien met een rolkraag. Maar dat geldt altijd als je klanten oorbellen dragen (vooral hangers) en heeft niets te maken met het pas geprikte oorgaatje zelf. Het risico op ontsteking is zeker niet groter in de winter.

 

De klanten moeten tweemaal per dag het oor reinigen met een nazorgproduct. In de tussentijd moeten ze proberen om de oren droog te houden. Haarlak, shampoo, zeep en andere producten moeten uit de buurt van de pas geprikte oorgaatjes worden gehouden. Na het douchen of het nemen van een bad moet het oor worden afgespoeld met proper water. Daarna moet de klant het nazorgproduct opnieuw aanbrengen.

In het algemeen geldt dat men tijdens de genezingsperiode best niet gaat zwemmen. Elke pas geprikte oorgaatje is immers een klein wondje, dat zo schoon mogelijk moet worden gehouden. Openbare zwembaden zijn vaak een broeihaard van bacteriën en zwembaden met chloor kunnen problemen veroorzaken omdat chloor de huid kan uitdrogen en irriteren.

Als de klant toch wil zwemmen tijdens de genezingsperiode, kan men STUDEX® Advanced gebruiken. Naast het normale gebruik (2 keer per dag), wordt het aanbevolen om het product ook meteen aan te brengen na het zwemmen.

 

Sommige scholen, sportclubs of andere instellingen hebben strikte regels m.b.t. het dragen van sieraden. Oorbellen zijn over het algemeen verboden tijdens sportactiviteiten, of moeten worden bedekt met tape of verband. Uw klanten dienen zich vooraf te informeren. Om te voorkomen dat de nieuwe oorgaatjes zich sluiten, mogen de oorbellen tijdens de genezingsperiode niet uitgedaan worden. Als dit vanwege eventuele regels niet mogelijk is, raden we aan om het prikken van de oorgaatjes te verplaatsen naar de zomer- of wintervakantie.

Pas geprikte oorgaatjes zouden terug dichtgroeien als de oorbellen uitgedaan worden. Daarom moeten de oorbellen minstens 6 weken (oorlellen) of 12 weken (kraakbeen) onafgebroken gedragen worden. Bij gebruik van STUDEX® Advanced kan de prikoorbel al na 3 weken (oorlellen) of 8 weken (kraakbeen) vervangen worden. Het duurt tot 6 maanden (oorlellen) of 12 maanden (kraakbeengebied) tot de oorgaatjes volledig genezen zijn.
Zodra de oorgaatjes volledig genezen zijn, kunnen ze niet meer dichtgroeien. De binnenkant van het piercingkanaal wordt bedekt met huid, waardoor het “wondje” dat door het prikken is ontstaan, wordt afgesloten. Soms kan het echter lijken alsof het oorgaatje is dichtgegroeid, omdat genezen oorgaatjes gewoonlijk talg afscheiden als er een tijdje geen oorbellen worden gedragen.

 

Zelfs na de eerste genezingsperiode van 6 of 12 weken (3 of 8 weken bij gebruik van STUDEX® Advanced) raden wij aan om gedurende een halfjaar enkel stekeroorbellen te dragen en oorbellen met een haakje te vermijden.  De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrij staal of andere huidvriendelijke materialen, zoals titanium, echt goud of sterling zilver. Daarom stellen we u graag onze populaire  Sensitive by STUDEX® collectie voor. Dit is een assortiment huidvriendelijke oorbellen voor achteraf, dat perfect aansluit bij de service die u aanbiedt.


Some of these questions and answers courtesy of the International Association of Ear Piercing Market Specialists (EPM).

Image credits
Header image: © Júnior Ferreira/Unsplash