Skip links

Materiaalgids

Kies de juiste materialen

Bij het kiezen van je oorbellen is het belangrijk om te weten welk materiaal er gebruikt wordt. Door materialen van topkwaliteit te kiezen, ondersteun je het genezingsproces het beste. Bovendien kan je allergische reacties voorkomen door weg te blijven van minderwaardige materialen. Wij raden in het algemeen aan om oorbellen te vermijden die zware metalen bevatten zoals b.v. lood, cadmium of kobalt. Deze metalen vormen een risico voor je gezondheid. Vraag je STUDEX partner gerust om advies.

STUDEX® oorbellen zijn verkrijgbaar in volgende materialen:

  • 18 karaat goud (750) — als geelgoud of gerhodineerd geelgoud (wit)
  • 14 karaat goud (585) — als geelgoud of gerhodineerd geelgoud (wit)
  • titanium
  • chirurgisch staal (316L)

Alle STUDEX oorbellen zijn huidvriendelijk. Ze voldoen aan – of overtreffen zelfs – de richtlijnen van de EU (Nikkel-wetgeving) alsook de richtlijnen van de FDA (Food And Drug Administration).

Tegenwoordig is nikkel te vinden in allerlei voorwerpen, zoals sieraden, brilmonturen, polshorloges, ritssluitingen, knopen, gespen of scharen. Elk staal bevat nikkel en andere materialen. Nikkel komt zelfs voor in sla en chocolade. Goedkope juwelen kunnen vaak vrij grote hoeveelheden nikkel bevatten. Omdat sommige mensen allergisch zijn voor nikkel, heeft de EU richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid nikkel die er per week op de huid mag vrijkomen. Voor oorbellen geldt een maximum van 0,2 microgram per vierkante centimeter per week (d.w.z. 0,2 miljoenste gram). Alle oorbellen van STUDEX vallen ruim onder deze toegestane waarde en zijn dus bij uitstek geschikt als prikoorbellen en oorbellen voor achteraf.

Oorspronkelijk werd de zuiverheid van goud gemeten in karaat. In het metrieke stelsel werden deze waarden vervolgens uitgedrukt in delen per duizend. De getallen 750, 585 en 375 verwijzen bijvoorbeeld naar de hoeveelheid zuiver goud per 1.000 delen van de legering, in gewicht (niet in volume). Bij 18 karaat goud is 750 van de 1.000 gram (d.w.z. driekwart) van de legering zuiver goud, terwijl bij 14 karaat goud 585 van de 1.000 gram van de legering zuiver goud is. Hoe hoger de zuiverheid van het goud, hoe rijker de goudkleur.

Geelgoud is een goudlegering die bestaat uit fijn goud (puur goud), zilver en koper. De verhouding tussen deze materialen bepaalt de kleur.

Rhodium is een edelmetaal en behoort tot de platinagroep-metalen. Het rhodineren van goud geeft de juwelen een heldere, zilverwitte kleur. Een kleur die veel helderder is dan witgoud, waardoor diamanten en kristallen een nog sterkere uitstraling krijgen.

Alle STUDEX oorbellen van geelgoud of gerhodineerd geelgoud zijn bovendien huidvriendelijk.

Het chirurgisch staal dat we gebruiken is een roestvrij staal met de aanduiding 316L. Dit is een zeer zuiver roestvrij staal, dat zeer corrosiebestendig en huidvriendelijk is. Net als elk ander staal bevat ook dit staal nikkel. De hoeveelheid nikkel die bij onze oorbellen vrijkomt, ligt echter ver onder de toegestane waarde die vastgelegd werd in de richtlijnen van de EU. Dit maakt chirurgisch staal perfect geschikt voor de productie van onze STUDEX® oorbellen. Dit staal wordt trouwens ook gebruikt voor medische doeleinden, zoals chirurgische implantaten, die levenslang in het menselijk lichaam blijven zonder schadelijke bijwerkingen.

Titanium is een natuurlijk materiaal dat zeer corrosiebestendig, hard en relatief licht is. Medisch titanium wordt gebruikt voor hoogwaardige chirurgische implantaten. Het is perfect geschikt voor oorbellen en prikoorbellen aangezien dit materiaal niet chemisch reageert met het lichaam, waardoor het genezingsproces wordt versneld.

Voor onze STUDEX oorbellen wordt titanium graad 23 (ook bekend als 6AL4V-ELI) gebruikt. Deze legering is niet alleen uiterst zuiver en veerkrachtig, maar biedt ook meer glans in vergelijking met andere legeringen. Deze legering is huidvriendelijk en daarom zeer geschikt om langere periode’s te dragen.

Onze STUDEX oorbellen van titanium worden onderworpen aan een bijkomend gepatenteerd proces, waardoor een verzegeld oppervlak van 99,9% puur titanium ontstaat. Dit materiaal zal niet corroderen of dof worden. Bovendien zorgt dit proces ervoor dat we verschillende kleurtinten kunnen verkrijgen dit materiaal: van licht goud tot champagnekleurig

Bij STUDEX partners,

vind je niet enkel onze huidvriendelijke prikoorbellen, maar waarschijnlijk ook onze Sensitive by STUDEX® oorbellen voor achteraf of andere kwalitatieve oorbellen van goud, titanium of zilver.

Opletten met plastic oorbellen.

Wij adviseren onze klanten om oorbellen van goedkope plastic materialen te vermijden, vooral als de plaats van herkomst onzeker is. Plastic kan buigen of splinteren als het koud wordt. Daarom is plastic simpelweg niet te vergelijken met merkoorbellen van topkwaliteit, zoals echt goud of titanium.

Image credits
Header image: © Joseph Chan/Unsplash; earrings: © STUDEX of Europe GmbH